Groep 8

Welkom op de pagina van groep 8.

Wat leuk dat je even de tijd neemt om wat informatie over onze klas te lezen! Groep 8 bestaat dit schooljaar uit 18 leerlingen en een juf/meester.

Het is het laatste jaar op de St. Pancratius, want daarna maken de leerlingen de stap naar het voortgezet onderwijs.  Zij leren in groep 8 steeds meer eigenaar te worden van hun eigen leren en zelf vragen op te lossen.

De overgang van groep 7 naar groep 8 is best groot, de leerlingen gaan veel zelfstandiger werken en je moet in groep 8 ook echt goed je planning op orde hebben, anders gaat het mis. Dit doen we om de overgang naar het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen.

Als je van groep 8 naar de brugklas gaat, is dat namelijk een hele grote stap.

Op de Pancratius helpen de leerkrachten leerlingen om die overstap te verkleinen. Ze leren de leerlingen bijvoorbeeld hoe dingen op het voortgezet onderwijs gaan en wat voor een leerproces je moet volgen. De leerlingen krijgen daarom bijvoorbeeld wekelijks huiswerk mee, zodat ze er in de brugklas al aan gewend zijn.

In groep 8 ga je veel meer zelfstandig werken. De leerlingen moeten veel meer zelf hun spullen regelen. Ze leren bijvoorbeeld plannen, want dat heb je nodig op het voortgezet onderwijs. Dit oefenen de leerlingen zowel op school als thuis. Bij het plannen van het huiswerk leren ze vooral hoe ze een agenda moeten gebruiken. Natuurlijk krijgen ze eerst nog de hulp van de juf/meester voordat ze alles zelf moeten kunnen.

Op school werken we met Thinking For Learning. Dit doen we aan de hand van vaste thema’s, waarbij de leerlingen zelf onderzoek mogen doen. Ook hierbij leren ze plannen. Het eindproduct moet immers op tijd af zijn. Zeker wanneer ze in een groepje werken, kan dit een uitdaging zijn.

Rondom november krijgen de leerlingen van groep 8 eerst een voorlopig advies en uiteindelijk krijgen ze rondom februari een definitief advies. Adviezen die gegeven kunnen worden zijn: PRO – VMBO – HAVO – VWO.  Na het gekregen advies kunnen de leerlingen zich gaan aanmelden op hun nieuwe gekozen school.

Al met al een jaar waarin hard gewerkt moet worden, maar we hebben gelukkig ook andere speciale dingen op het programma, zoals schoolkamp en de eindmusical.

O ja, deze termen vinden wij erg belangrijk: respect, vertrouwen en
communicatie.

We hopen er samen een onvergetelijk en plezierig schooljaar van te maken

Groeten van groep 8!

 

 

 

 

St. Pancratiusschool

Oude Eerbeekseweg 5
6971 BL Brummen

telefoon:
0575 561906

e-mail:
panadministratie@veluwseonderwijsgroep.nl

Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep